Publicatie – Sociaal overleg na aandelentransactie: het vertrouwelijk (foefel)akkoord

Auteur(s): Tom Lemense
Geplaatst op: 20 september 2024

Indien een vennootschap van een economische groep verkocht wordt aan een concurrent, kan er mogelijk een moeilijke situatie ontstaan in het sociaal overleg. Indien dit sociaal overleg georganiseerd wordt op het niveau van een technische bedrijfseenheid met verschillende juridische entiteiten, en één ervan is verkocht, kan volgens de letter van de wet deze vennootschap niet uit het sociaal overleg worden verwijderd en moet dit nog steeds gebeuren binnen de structuren die bestonden voorafgaand aan de aandelentransactie.

Dit heeft tot gevolg dat er vertrouwelijke informatie gedeeld wordt met een concurrent, wat uiteraard een vervelende situatie creëert, maar hetgeen potentieel zelfs problematisch is op het vlak van het mededingingsrecht.

Tom Lemense schrijft een artikel in Oriëntatie waar een overzicht gegeven wordt van de praktische oplossingen die hier in de praktijk worden genomen, dan wel kunnen worden genomen. Meer in het bijzonder wordt er ingegaan op de zogenaamde foefelakkoorden die gesloten worden tussen vakbonden en werkgevers, waar afspraken worden gemaakt die bij tijden contra legem zijn, maar die wel een pragmatische uitweg bieden.

Dit artikel is verschenen in de editie van september 2024 van Oriëntatie, een publicatie van Wolters Kluwer.